Вибір системи автоматизації ресторану
Автоматизація ресторанного бізнесу дозволяє організувати роботу на кожній ділянці найбільш ефективним чином. Рішення щоденних завдань потрапляє під контроль системи штучного інтелекту, дозволяючи сконцентрувати основні зусилля на відповідальних проблемах і подальшому розвитку компанії.
Варіанти вибору
Важливим моментом, що визначає кінцевий результат, є вибір системи автоматизації ресторану. Це обумовлено труднощами перенесення даних в іншу систему і втратами часу, якщо буде допущена принципова помилка при організації процесу.
На сьогоднішній день розроблено велику кількість систем. Аналізуючи переваги лідерів ринку, можна виділити три найбільш популярні системи:
• Встановлюються на комп’ютер користувача iiko і r-keeper.
• Розташована в хмарному сховищі Poster.
Система r-keeper є пріоритетним вибором компаній, що працюють більше 20 років. Незважаючи на явне відставання у функціоналі, вона як і раніше користується довірою рестораторів.
Заклади, що відкрилися в недавній час, віддають перевагу системам iiko або Poster, більшою мірою відповідним завданням бізнесменів.
Підстави для установки системи
Враховуючи, що мотивом створення будь-якого підприємства є отримання прибутку, система автоматизації управлінського і товарно-складського обліку повинна сприяти зниженню собівартості товарів і послуг і збільшенню доходів підприємця.
• Точність інформації, що передбачає повний збіг показників у всіх звітах з можливістю простежити отримання кінцевих значень.
• Повнота даних для управлінського обліку, що дозволяє не задіяти додаткові програми. Інформація повинна включати відомості про рух грошових коштів, виручки, стан пасивів і активів, поточні витрати.
• Прозорість і доступність інформації, що базується на стандартах управлінської звітності, звичної для замовника, – звіті про прибутки і збитки, управлінському балансі, звіті про рух грошових коштів.
• Своєчасність Даних. Підприємець повинен отримати інформацію в момент вимоги в максимально можливій повноті і точності.
• Простота отримання даних, безпосередньо впливає на коректність аналізу інформації. При недостатній повноті даних через труднощі їх отримання швидко внести зміни в роботу компанії не вийде.
Критерії вибору компанії-автоматизатора
Якість системи автоматизації ресторанів визначається підходом компанії-розробника до вирішення основних питань. Практика показує важливість дотримання наступних умов:
• Компанія повинна мати вузьку спеціалізацію, що передбачає роботу з підприємствами громадського харчування та впровадження ресторанних рішень.
• Штат компанії повинен включати достатню кількість технічних фахівців для забезпечення підтримки клієнтів в режимі 24/7. Фахівці повинні працювати в кілька змін і бути завжди доступними по телефонному зв’язку.
• Компанія повинна відповідати стандартам ринку, надаючи торгове обладнання на час ремонту за умовами гарантії і після її закінчення.
• Фахівці компанії повинні демонструвати високий рівень консультування, надаючи допомогу з усіх питань використання системи, включаючи практичне ведення обліку.
• Компанія повинна володіти певним досвідом роботи і надати позитивні відгуки клієнтів, рекомендації експертного співтовариства і лідерів ресторанного бізнесу.
• Автоматизатор повинен мати документально підтверджений статус виробника програмного забезпечення.
Резюмуючи інформацію про популярних системах автоматизації, можна визначити основні напрямки їх використання. Система poster актуальна для вирішення наступних завдань:
• Облік продажів.
• Простий складський облік.
• Друк чеків.
Система iiko підходить при більш широких вимогах бізнесу:
• Стандартний управлінський облік в ресторанному бізнесі.
• Швидке реагування на зміни внутрішнього і зовнішнього характеру.
• Оперативне прийняття точних рішень.
2020-08-09