Головна

Наш блог

Метод обліку прибутку, від простого до складного

У нашій країні вже багато років підприємницька діяльність перестала бути забороненою або новинкою, вже змінилася пара поколінь підприємців, але, як показує практика, деякі, здавалося б, прості й очевидні речі багатьма ставляться під сумнів.

Всі згодні, що метою бізнесу є отримання прибутку (адептів «хобі-бізнесу» ми виведемо за дужки), а значить її необхідно облікувати. Тут методи і погляди у різних підприємців можуть розходитися найнеймовірнішим чином. Одні впевнені, що достатньо полічити, скільки грошей пішло з каси і скільки надійшло. Скажімо прямо, для них такої глибини обліку вистачає, і навіть дозволяє вести успішно бізнес. Правда, у переважній більшості масштаби такого підприємства виходять за межі самозайнятості, невеликого кіоску або мікрокафе. Якщо ж ми візьмемо більш складні підприємства, наприклад, ресторан повного циклу, то в цьому випадку варто вже вести мову про систему обліку, її побудову та контроль.

В рамках системи обліку необхідно визначитися з цілою низкою питань, в тому числі визначити метод обліку доходів і витрат. Фактично їх два: касовий і метод нарахування, у кожного з них є як плюси, так і мінуси.

Касовий метод вимагає визнання доходу в той момент, коли підприємством фактично отримало гроші за товар або послуги, а витрати – в момент фактичної оплати виконавцям або постачальникам. Справедливості заради варто відзначити, що з точки зору податкового обліку можуть бути нюанси з віднесенням передплати за послуги сторонніх організацій на витрати. Ми в даному випадку будемо вести мову про спрощені приклади і обліку з точки зору керівника, який веде його за касовим методом. Наприклад, якщо він заплатив за монтаж дверей на терасу, то він вже поніс витрати. Вдруге він понесе витрати в наступному місяці, коли ці двері будуть фактично встановлені, і він віддасть залишок оплати. Таким чином двері одні, але витрати на монтаж підприємство запише собі в витрати в обидва місяці (відповідними частинами, звичайно).

Розглянемо, як варто було б вчинити при використанні на підприємстві методу обліку витрат за методом нарахування. Двері з попереднього прикладу встановлюють 7 вересня (акт виконаних робіт і видаткову накладну надали датою фактичної установки), а оплату за нього внесли трьома частинами: 28 серпня, 15 вересня і 10 жовтня. В цьому випадку витрата буде зафіксований один раз, датований 7-м вересня і в повному обсязі.

Варто відзначити, що метод нарахування дає більш чітку картину того, що відбувається на підприємстві, хоча і більш складний в адмініструванні. При побудові обліку за методом нарахування фактично виникає три фінансових звіти: Баланс, Звіт про фінансові результати та Звіт про рух грошових коштів, в той час як у випадку з касовим методом ОПіУ і ДДС є синонімами.

Кожен з розглянутих методів обліку, в кінці кінців, відображає різні цифри і демонструє різне поняття прибутку для кожного управлінця. Перший варіант може здаватися більш привабливим, тому що швидше за все, сума «в кишеню» на кінець місяця при використанні касового методу буде вище. Однак, щомісячне вилучення цих коштів без урахування складських запасів, без розуміння обов’язків та активів, може з часом утворити касовий розрив. У разі, якщо виручка закладу значно зменшиться, наприклад, через карантинні обмеження, вас чекає сумний вигляд порожнього сейфа.

2020-10-20