Вибір системи автоматизації для підприємства iiko
Перед кожним ресторатором рано чи пізно постає питання про те, якою системою автоматизації він буде користуватися у себе в закладі.
Принципова різниця між ними – це тип розміщення. Існують хмарні системи обліку і ті, які розміщені на ваш персональний комп’ютер. Однак для нас, як і для наших клієнтів, різниця видна з кожним днем все більше і більше: це і робота ПО за форс-мажорних обставин, і регулярні оновлення системи, і зручні смарт-рішення для персоналу.
Найголовнішим критерієм якості системи обліку для нас є його коректність, відповідність економічної та практичної складової.
Наша статистика за останні 3 роки говорить про перевагу iiko над іншими існуючими програмами обліку. Давайте розберемося, чим відрізняються найпопулярніші системи обліку і в чому ми маємо таку статистику.
iiko або r-keeper?
Система обліку r-keeper користується довірою рестораторів вже більше 20-ти років, на ринку вона присутня давно, відпрацьована для багатьох позицій персоналу на роботу у фронтальній частині закладу (зал, офіціантські станції і т.д.).
Ще одною безумовною перевагою r-keeper є той факт, що більша частина управлінців, бухгалтерів і калькуляторів вже вивчили це ПЗ. І при автоматизації закладу з великою ймовірність у вас буде не один співробітник, якому не потрібне навчання. З іншого боку, у цієї наглядності є і друга сторона, негативна (а ми з вами знаємо, що досвідчений калькулятор в компанії з керуючим і шеф-кухарем – це команда, яка може діяти в першу чергу в своїх інтересах).
І, нарешті, останнім головним недоліком автоматизації з r-keeper я виділяю для себе децентралізацію. 98% користувачів r-keeper щодня використовують в роботі такі програми, як StoreHouse, 1с Бухгалтерія, а при формуванні щомісячних звітів для власника керівник переносить всі показники в таблицю Exel (ми ж знаємо, що саме тримає на собі всю фінансову систему в світі?=)
Таким чином, r-keeper досить застаріла система автоматизації, яку більш детально ми розглядати вже не будемо в силу зазначених причин.
Вимоги до системи обліку
Давайте розберемося, чого ж ми все-таки хочемо від програми обліку в першу чергу?
Мета будь-якого бізнесу – прибуток, і результатом діяльності підприємця є також прибуток. Метою складського обліку є тотальний контроль собівартості, а управлінського – можливість впливати на прибуток.
Цілі і завдання автоматизації включають в себе: облік продажів, ведення товарно-складського обліку, управлінського і фінансового обліку, маркетинг, взаємодію з клієнтами / гостями. І це тільки лише верхівка айсберга.
Які ж ми висуваємо вимоги до системи обліку?
- Точність і зрозумілість цифр. Тут можна нічого не пояснювати: одні й ті ж показники в різних звітах повинні бути ідентичними, ми повинні завжди розуміти, з чого вони складаються.
- Повна картина. Програма містить повний набір даних для аналізу (виручка, собівартість на поточний момент часу, витрати, стан балансу підприємства, рух грошових коштів). Якщо ваша програма обліку не містить в собі основних показників, або для повноти картини потрібно використання декількох програм, частина інформації буде залишатися «не при справах» або банально губитися.
- Своєчасність. Сфера громадського харчування дуже динамічна, і затягнуті результати тут недоречні. Ви, як власник, звичайно ж хочете знати, як і що відбувається з вашим бізнесом сьогодні. Як то кажуть, час – гроші.
- Простота і зрозумілість. Чим простіше отримати дані для аналізу, тим швидше вони потрапляють на екран вашого гаджета. Чим простіше ланцюжок підрахунків, тим легше знайти в ній помилки. Простота і зрозумілість – запорука фінансового обліку, так само, як і запорука вашого успіху в бізнесі.
- Розподіл ролей. Думаю, багато хто погодиться з тим, що чим чіткіше окреслена зона відповідальності співробітника, тим зрозуміліше йому його робота, тим швидше персонал адаптується на новому місці. Ми завжди керуємося принципом максимальної концентрації, і хотіли б бачити чіткий, зрозумілий, максимально детальний план прав доступу для кожної посади в ресторані. Якщо потрібно, щоб офіціант міг бачити тільки свої відкриті столи, і більш нічого – це повинно бути так. Без «але».
- Відповідність практики і теорії. Розуміння економічного аналізу у кожного підприємця може відрізнятися, однак цілі бізнесу, як ми згадували вище, однакові для всіх. Іноді нам доводиться пояснювати клієнтам, що облік придумали не вчора, і наш досвід, як автоматизаторів, підтверджений сотнями успішних проектів на ринку України. Якщо хочеш отримати прибуток – не вигадуй велосипед. Користуйся простими, зрозумілими звітами, перевіряй показники між ними. Спирайся на актуальні цифри.
Бізнес в закладах громадського харчування – це «зараз», «сьогодні», «завтра». Ні в якому разі ні «вчора» і «тиждень тому». Ми на цьому наполягаємо.
2020-10-20